wie

DSC_0345 (3).JPG

wie ben ik?

Ik ben Sandra De Cock en ik heb een universitaire opleiding genoten in de Sociale en Culturele Agogiek aan de VUB én sinds 2017 ben ik de eerste Certified Functional Medicine Health Coach in België.

 

Daarnaast heb ik diverse coaching- en persoonlijke ontwikkelingsopleidingen gevolgd.

Al jaren ben ik gepassioneerd door alles wat met gezondheid en levensstijl te maken heeft.  Ik verslind boeken, websites, podcasts, enz over hoe je eten, beweging, slaap en ontspanning zo bepalend zijn voor je gezondheid.  Hoe je je opnieuw energiek en goed in je vel kan voelen door een gezonde levensstijl.   En het gaat hier echt niet over hypes maar over harde wetenschappelijke feiten.  

Omdat ik graag deze kennis wil delen en doorgeven aan iedereen die hulp kan gebruiken om zich opnieuw goed in zijn vel te voelen, heb ik ervoor gekozen om van mijn passie mijn beroep te maken. 

Sinds 2018 maak ik deel uit van het Collaborative Care Team rond dokter Lefevre, één van de pioniers op gebied van Functional Medicine in België.

 

opleiding

Functional Health coaching academy (FMCA certified)

In de Verenigde Staten is er een groeiende stroming binnen de geneeskunde die zich de Functionele Geneeskunde (Functional Medicine) noemt.  Deze manier van geneeskunde kijkt naar de dieper liggende oorzaak (root cause) van chronische medische aandoeningen en behandelt deze klachten door een compleet plan op te maken bestaande uit aanbevelingen op gebied van voeding, beweging en ontspanning

In functionele geneeskunde wordt de patiënt als een geheel bekeken omdat de diverse aspecten van het menselijk lichaam én geest als een systeem op elkaar in werken.   Dit in tegenstelling tot de huidige gangbare geneeskunde waarbij het lichaam in aparte onderdelen wordt opgedeeld en los van elkaar worden bekeken.   De behandeling bestaat vaak uit het voorschrijven van medicijnen of ingrepen die de symptomen aanpakken zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Het werd al snel duidelijk dat het behandelen van patiënten binnen de aanpak van Functionele Geneeskunde meer vraagt dan louter een voorschrift.

Het werd al snel duidelijk dat het behandelen van patiënten binnen de aanpak van Functionele Geneeskunde meer vraagt dan louter een voorschrift.  Er worden aan de patiënt vaak ingrijpende veranderingen voorgesteld in zijn dagelijks leven. 

In de VS heeft men deze nood goed aangevoeld en werd in 2015 de Functional Medicine Health Coaching Academy opgericht.  Aan dit instituut worden gezondheidscoaches grondig opgeleid om de aanbevelingen van artsen aan hun patiënten te begrijpen en de patiënt te begeleiden om de veranderingen geleidelijk aan door te voeren. Ik heb deze opleiding (met studenten uit meer dan 25 landen wereldwijd) met succes afgerond in juni 2017.